460 blowbye

General engine tech -- Drag Racing to Circle Track

Moderator: Team

Newold1
Guru
Guru
Posts: 1640
Joined: Fri Apr 08, 2016 9:50 am

Re: 460 blowbye

Post by Newold1 » Mon Jan 01, 2018 9:36 am

If the new pistons were not the same brand and # and the rings not a different brand or # the problem might be being repeated, but I doubt that. I am leaning towards two possibilities for the ring problems, one end gaps to tight for that bore size and two those bores might look and measure straight when not under load but I suspect those cylinders might be two thin. Its possible the ring end gaps were just open enough that the rings gaps closed just slightly and the rings lost tension to the bores. What was the readings when the bores were sonic tested? Can you post pics. of the faces of the old rings, just the top two rings?
The Older I Get, The Dumber I Get :wink:

kbr577
New Member
New Member
Posts: 10
Joined: Fri Sep 13, 2013 6:39 pm

Re: 460 blowbye

Post by kbr577 » Mon Jun 25, 2018 10:31 am

Just a quick update, bores light honed and washed, new pistons, and everything seems fine now, no more blowbye.
Thanks for all the input!!!

mag2555
Guru
Guru
Posts: 2530
Joined: Sun Sep 18, 2011 11:31 am

Re: 460 blowbye

Post by mag2555 » Mon Jun 25, 2018 12:14 pm

Good to hear!
Why did the Pistons get replaced, where they part of the problem?

kbr577
New Member
New Member
Posts: 10
Joined: Fri Sep 13, 2013 6:39 pm

Re: 460 blowbye

Post by kbr577 » Mon Jun 25, 2018 3:52 pm

Think the ring groves were screwed up.

Post Reply