Weird 4l60e problem

Transmission to Rear-end

Moderator: Team

Post Reply
User avatar
Pontiac_Puller
Member
Member
Posts: 171
Joined: Sun Nov 27, 2011 11:27 am

Weird 4l60e problem

Post by Pontiac_Puller » Fri Mar 06, 2015 6:50 pm

Helped out a friend with his truck, it's a 1994 Chev half ton 4x4. He had a leaky cooler line and it dropped all his fluid on the highway. By the time he got home he had burned out the 3/4 clutch pack. I tore it all apart, found a cracked, (but not broken) sun shell, as well as the burnt clutches. I replaced everything, flushed all fluid from everywhere, got him back running. Everything worked as it should.

A few months went by and then he called me, saying reverse was acting up. I stopped by and took it for a drive. Everything feels fine going forward, goes through all gears as it should. Even when you put it in reverse, it feels fine, but it wont roll backwards on its own, and you really have to give it gas to get it to move. As soon as you let off it stops, as if the brakes are half stuck on. I put it up on a jack, took the tires and drums off, and it still acts up in reverse, so it's not the brakes.

I can't help but to think it's in the transmission, but have not found any known problems that match my symptoms. Has anyone encountered this?
Image

ingram
Member
Member
Posts: 141
Joined: Fri Nov 30, 2012 7:22 pm
Location: Georgia
Contact:

Re: Weird 4l60e problem

Post by ingram » Fri Mar 06, 2015 7:15 pm

I have some experience with that transmission and always interested in solving problems with them. I don’t think it’s a transmission problem. Might be in the transfer case or some other part of the driveline. Let us know what you find.
Ingram Engineering
Cam Profile Designs
www.camprofiledesigns.com

User avatar
Pontiac_Puller
Member
Member
Posts: 171
Joined: Sun Nov 27, 2011 11:27 am

Re: Weird 4l60e problem

Post by Pontiac_Puller » Fri Mar 06, 2015 7:57 pm

My next move is to put it up on a hoist and pull the rear drive shaft to see if the axle is binding. If not that, I'll pull the T-case and see if it still has issues. I do have a spare case if it's the problem.
Image

TexasT
New Member
New Member
Posts: 19
Joined: Sat Aug 02, 2014 5:47 pm
Location: Texas

Re: Weird 4l60e problem

Post by TexasT » Sat Mar 14, 2015 8:06 pm

If it has an NP246 transfer case, check the fluid level. They are known to have the pump rub a hole in the case letting the fluid out. Then the case pretty much grinds itself to death with no fluid.
Rich

User avatar
Pontiac_Puller
Member
Member
Posts: 171
Joined: Sun Nov 27, 2011 11:27 am

Re: Weird 4l60e problem

Post by Pontiac_Puller » Tue Mar 17, 2015 2:26 am

NP241, and does not appear to have any issues.
Image

Post Reply